Hjul som bidrar till komforten när man kör sin bil blir mer och mer efterfrågade. Många köper dyrare däck i tron om att det då blir tystare vilket inte alltid stämmer. Det är flera variabler som kan spela in.

däckskifte

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

Idag blir det allt vanligare med däck som har en bullerdämpande teknik. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som att den bullerdämpande tekniken består av en limmad skumgummimatta av polyuretan inuti däcket.

Även om man köpt tysta däck bullrar dessa mer vid högre hastigheter. Det spelar också roll huruvida man kör på fin eller grov asfalt, mjukare underlag ger lägre ljud. Vilken gummiblandning som däcket består av påverkar även det ljudet. Man bör även ha i åtanke att däck med ett lägre däcktryck kan bullra mer en ett däck som har ett högre däcktryck.

Tack vare EU:s direktiv för däckmärkning mäts alla däck numera efter samma standard. Det innebär att man även skriver ut decibelljudet på alla sommardäck och dubbfria vinterdäck.

Vad kan man göra för att minska ljudet?

Se till att du kör med däck som är rekommenderade av biltillverkare. De ska inte bryta mot några EU-bestämmelser. Försök även så långt det går att inte åka så mycket på grova vägar.

Om du vill kan du även byta till en lägre fartklass på däcket. Innan du gör det bör du kolla med din däckleverantör att det är görbart så att du inte bryter mot några regler. Undvik även gärna att köpa “punkteringsfria däck”. Dessa har oftast en hård stomme som innebär att de låter mer.

däckskifte sommardäck tysta

Vad kostar det med tysta sommardäck?

Materialen som används för att dämpa ljuden brukar för det mesta vara dyra historier. Vissa däckmodeller som har ljuddämpande material kan ha ett prispåslag på tio till femton procent. Därför är det viktigt att jämföra de olika tillverkarnas modeller innan du slår till.

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

På grund av COVID-19 / coronaviruset så skjuter Transportstyrelsen fram datum för krav på sommardäck och däckbyte till den 30 april 2020. Så du behöver ej stressa med däckskifte i år. 
Sommardäck datum

Sommardäck datum

Beroende på var du har valt att bosätta dig i Sverige kan tiden för att byta till sommardäck naturligtvis variera något. Du bör inte byta några däck förrän du är någorlunda säker på att väglaget kommer att fungera för sommardäck. Oftast brukar man säga att detta får ske tidigast den 1 april. Detta eftersom lagen om vinterdäck som styr detta gäller vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars.

Det är även tillåtet att använda dubbdäck om man vill under perioden 1 oktober–15 april. Dessa går bra att använda även under annan tid givet att det är eller befaras bli vinterväglag.

Glöm heller inte att kolla mönsterdjupet på dina sommardäck. För sommardäck rekommenderas att man har minst 3 millimeter, detta för att uppnå bästa väggrepp vid till exempel vått underlag. Den lagliga gränsen däckdjup går vid 1,6 millimeter.

Se här för vinterdäck!

Hur kan ljudet skilja i olika bilar? 

Vilken sorts bil du kör påverkar det buller du upplever. En sedan är tystare än en SUV. En SUV ger mer vindbrus.

En elbil genererar endast lite eller inget motorbrus, så däckens harmonik kan tyckas verka högre. En cab med taket stängt låter dubbelt så högt som en bil med fast tak. En cab låter självklart ännu mer när taket är öppet. En 4-cylinder når högre decibel vid lägre hastigheter eller vid acceleration än normal hastighet.

sommardäck bäst i test

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *