köpa vinterdäck

När vintern närmar sig är det många som behöver fundera på vinterdäck. Allt från när man ska byta till vinterdäck, till huruvida det är dags att köpa nya vinterdäck – och i så fall vilka däck man ska välja.

Är vinterdäck med dubb det bästa valet, eller odubbade vinterdäck?

Vad innebär det egentligen med dubbfria vinterdäck?

Och vilka är egentligen de bästa vinterdäcken?

Det här och mycket annat kommer vi att gå igenom här. Du kommer få veta allt du behöver veta om vinterdäck, hur du använder vinterdäck och när du använder vinterdäck. Dessutom kommer vi att tipsa om några riktigt bra vinterdäck, så att du kan hitta rätt vinterdäck för dig om det börjar bli dags att köpa nya.

Köpa vinterdäck

Om det är dags att byta vinterdäck så bör du välja vinterdäck med dubb. Odubbade vinterdäck passar inte i vårt klimat, och de klarar varken halkan eller snön lika bra som dubbade vinterdäck. Dubbade vinterdäck ger det bästa greppet på både is och snö, de kan få stopp på bilen och kan även ta sig fram på en oplogad väg.

När det gäller vinterdäck så kan man till stor del säga att du får vad du betalar för. Vill du ha riktigt bra vinterdäck så får du helt enkelt betala mer. Eftersom snö och halka kan orsaka en hel del besvär på vägarna, och i värsta fall olyckor, så känns det lite tryggare med riktigt bra vinterdäck – men självklart är det ändå viktigt att köra försiktigt och sakta när det är halt eller när det snöar, eller alltid egentligen.

snö vinterdack dubb

Om du vill spara in pengar på vinterdäck är det bättre att leta efter det bästa priset på riktigt bra däck, istället för att välja ett budgetalternativ. Många gånger kan man spara in flera hundra per däck genom att jämföra priserna för samma däck hos olika återförsäljare, priset skiljer alltså en hel del mellan olika butiker.

Dubbade vinterdäck är som sagt att föredra, men om man föredrar odubbade så kan det vara bra att känna till att det finns två olika typer av odubbade vinterdäck. Den ena varianten kallas för nordiska vinterdäck, och den andra för europeiska vinterdäck. Gummiblandningen är det s

om skiljer dessa varianter åt.

De nordiska vinterdäcken har en mjukare gummiblandning och bibehåller greppet och köregenskaper även vid ordentlig kyla och flera minusgrader, de fungerar också bättre på packad snö. Är det för varmt kan de dock kännas ”svampiga”, och de passar bäst långt upp i landet. Europeiska vinterdäck, som används i resten av Europa, passar istället bättre på barmark och våta vägbanor samt slask.

När måste man ha vinterdäck

Det är viktigt att hålla koll på när det är dags att byta till vinterdäck, men trots det är det många som faktiskt inte har någon större koll. Så när måste du ha vinterdäck? Ja, här är det egentligen två frågor man behöver svara på: När får man byta till vinterdäck, och när måste man ha vinterdäck?

Man får byta till dubbade vinterdäck redan första oktober, men det är först den första december som man måste ha vinterdäck. Vinterdäcken ska sedan användas till sista mars, men får användas fram till den femtonde april. Om det är, eller befaras bli, vinterväglag så får du även använda dubbdäck annan tid.

Mönsterdjup vinterdäck

Det är viktigt att hålla koll på vinterdäckens mönsterdjup, eftersom det faktiskt är lag på ett visst mönsterdjup. Däcken ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster, men vid vinterväglag gäller 3 mm.

Det här varierar dock mellan olika typer av fordon. 3 mm gäller för personbilar och lätta fordon. För tunga bilar så som till exempel lastbilar och bussar med en totalvikt över 3,5 ton gäller istället 5 mm. Och för tunga släpvagnar, med en totalvikt över 3500 kg, gäller 1,6 mm.

Något som kan vara bra att känna till är att det faktiskt inte finns något krav på att däcken ska vara nya, eller någon lag som säger att däcken inte får vara äldre en ett visst antal år. Här handlar det alltså enbart om mönsterdjup.

Tips på bra vinterdäck

Är det dags att byta vinterdäcken? Då gäller det att hitta riktigt bra vinterdäck, men också att hitta vinterdäck som du själv gillar. Här kommer vi att skriva om några olika vinterdäck som är riktigt bra, och förhoppningsvis är någon av dessa rätt val för dig.

Continental IceContact 2 SSR 205/55 R16 91T, Dubbade, runflat

 

continental icecontactDet här är de modernaste och mest avancerade dubbdäcken på marknaden. De har otroliga egenskaper på is och snö, och är extremt säkra. Dessa däck har 50 procent fler dubbar och en optimerad dubbplacering, vilket ger ett bättre grepp på is.

StudOn Retention Technology ökar säkerheten. Dubbarna är fastvulkaniserade och sitter fast 400 gånger bättre i dubbhålet, vilket minskar risken för att dubbarna tappas – greppet bibehålls under hela däckets livslängd.

Crushed Ice Technology ger kortare bromssträckor på is, snö och isskrap leds effektivt bort från området runt dubben. Det här leder till säkrare grepp och en maximal dubbeffekt.

Dessa däck passar utmärkt för den som vill ha riktigt hög säkerhet, och vill känna sig trygg med vinterdäcken. De har en lång livslängd, och håller riktigt hög kvalitet – det här är alltså riktigt bra, effektiva och säkra dubbdäck.

Triangle IceLink 205/55 R16 94T, Dubbade


triangle icelink

Dessa dubbdäck är godkända för hastigheter upp till 190 km/h. De ger ett riktigt bra grepp på vått väglag, och faktiskt lika bra grepp oavsett om väglaget är torrt eller vått. Även bromsförmågan är lika bra oavsett om väglaget är torrt eller vått, och det är en riktigt hög bromsförmåga.

Greppet på snö är ännu högre – dessa däck passar alltså utmärkt vid vinterväglag, men ger ett fantastiskt grepp oavsett vilken typ av väglag det är. Perfekt om du bor i en del av landet där vädret varierar en hel del under vintern, och väglaget varierar mellan torrt och vått och snö. Eller om du bor i en del av landet, men ibland besöker andra delar av landet under vintern.

Körkomforten med dessa däck är riktigt hög, och överlag är det riktigt bra och effektiva däck som klarar av det mesta. Det här är ett bra val för dig som vill ha prisvärda däck, och som vill ha ett bra grepp på olika väglag.

245/45R18 Landsail Ice Star 33 Dubb

 

landsail icestar

Om du inte kan eller vill spendera mycket pengar på däcken, men ändå vill ha högkvalitativa däck så kan dessa vara ett bra val. Dessa däck är mycket prisvärda, men håller samtidigt hög kvalitet och har riktigt bra egenskaper.

Det här är inte de bästa vinterdäcken som går att hitta, men det är bland de bästa i budgetklassen. De ger ett bra grepp, och minskad glidning vid kurvor. Däcket klarar hastigheter upp till 170 km/h, och det ger faktiskt lika bra grepp på alla väglag.

Trots sitt låga pris är dessa däck överraskande bra, så om du vill hitta billiga dubbdäck så är dessa ett riktigt bra val. Här är det greppet som är den största fördelen, och det är faktiskt lika bra som på många dyrare däck.

Dessa däck har även en lång livslängd, och däcken sitter kvar riktigt bra. Kvaliteten är minst sagt överraskande med tanke på priset. Detta är helt enkelt ett utmärkt val för den som behöver bra däck, till ett bra pris.

175/70R13 Goodyear Ultra Grip Ice Arctuc Dubb

 

175/70R13 GOODYEAR ULTRA GRIP ICE ARCTIC DUBB

Detta dubbdäck är optimerat för arktiska förhållanden, med is och snö. De ger ett riktigt bra väggrepp och lika bra väghållning på is. MultiControl Ice-tekniken ger bättre kontroll när du kör på is, och den revolutionerande dubbtekniken ökar även dubbarnas kontakt med vägytan, och skapar ett bra grepp och bra väghållning på is.

Med dessa däck får du kortare bromssträcka på is, och förbättrad bromskraft på is. Du får även bättre väghållning på snö, och en säkrare väghållning vid alla snöförhållanden.

Om du söker riktigt bra vinterdäck som ger riktigt bra väghållning och grepp, och som känns riktigt säkra, då kan detta vara rätt val för dig. Dessa vinterdäck håller dessutom en riktigt hög kvalitet, och har en lång livslängd.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *