köpa mopedbil

Är du sugen på att köpa en mopedbil? Då har du hittat helt rätt! Här kommer vi nämligen gå igenom allt du bör veta om mopedbilar, vad du bör tänka på inför ditt köp av mopedbil, samt tipsa dig om några olika modeller av mopedbil. Förhoppningen är att det ska bli väldigt mycket lättare för dig att hitta den bästa mopedbilen efter att du har läst och tagit del av informationen nedan!

Vad är en mopedbil?

Innan du ger dig in i världen av mopedbilar, och innan du ens funderar över att köpa en sådan, kan det vara bra att ha koll på med en mopedbil faktiskt är. Kort sagt kan man säga att mopedbilen är ett alternativ till en ”vanlig” moped, där mopedbilen är (precis som namnet utlovar) som en kombination av en moped och en bil. Så här beskriver Wikipedia en mopedbil!

Hur skiljer sig en mopedbil från en vanlig moped?

Det innebär alltså att en mopedbil och en moped är två fordon som fungerar på liknande sätt, det inte minst när det kommer till motor, hastighet, vikt, och så vidare. Det är även samma körkort som gäller för moped som det körkort som gäller för mopedbil, så som för denna Ella elmopedbil A45 Klass 1. Däremot finns det också en del skillnader mellan dessa två fordon.

En stor skillnad är ju då att mopedbilen är utformad mer som en vanlig bil, det vill säga med fyra stadiga hjul och en kaross som skyddar mot väder och vind. Detta gör att känslan av att köra en mopedbil väldigt mycket liknar känslan av att köra en riktig bil.

ekologiska fordon

Fördelar med en mopedbil

Utöver att en mopedbil är utformad med fyra stadiga hjul och en skyddande kaross finns det ett flertal andra fördelar som kan vara bra att veta om. Det speciellt om du är sugen på att köpa en ny mopedbil och vill få lite mer svart på vitt vad du kan förvänta dig av din investering.

En stor fördel med mopedbilen är att den kan utrustas precis som en vanlig bil. Det vill säga, skulle du vilja installera en GPS eller en stereo, eller sätta in värme eller AC är det fullt möjligt. Sätena är också ofta väldigt bekväma, och ni kan dessutom sitta 2 personer bredvid varandra (förare och passagerare) om det finns plats avsedd för det.

Mopedbilar har ofta också ett bagageutrymme, precis som en vanlig bil. Trots att detta sällan är särskilt stort, och därmed inte går att fylla med överdrivet mycket, innebär bagaget att du åtminstone kan få med dig lite packning då du exempelvis ska åka till träningen, sova över hos en kompis eller åka och handla.

Sist men inte minst är en fördel att du slipper betala fordonsskatt och göra besiktning om du har en mopedbil – det sparar dig pengar. En mopedbil drar oftast inte heller så mycket, utan generellt ligger förbrukningen på ca 0,5 liter per mil. Köper du dessutom en elmopedbil, som denna modell Ella från motorsweden, gör du en tjänst för miljön samtidigt som du kan spara pengar även där.

Nackdelar med mopedbil

Det finns alltså mycket som talar för att en mopedbil kan vara en bra investering om du vill kunna ta dig fram med en bil utan att du faktiskt kan eller får köra en vanlig bil. Något man dock bör veta om är att det, precis som med allt annat, även finns ett par nackdelar med mopedbilen.

En av de främsta nackdelarna är att mopedbilar ofta är väldigt dyra. Om du vill köpa en ny mopedbil är det inte ovanligt att du får betala flera tiotusentals kronor för att bilen ska bli din. Det är även lätt att man tänker att en mopedbil är lika trygg och säker som en vanlig bil.

Så är det dock inte, utan i frågan om säkerhet är fördelen att en mopedbil skyddar mot väder och vind. Annars är det dock ett fordon som inte är överdrivet mycket säkrare än vad en vanlig moped är.

Vilka regler gäller?

Andra saker som kan vara bra att veta om då du funderat över att köpa mopedbil är vilka regler som faktiskt gäller. Vem får köra en mopedbil? Hur gammal måste man vara? Och vilka regler och riktlinjer gäller i trafiken? Nedan har vi listat lite allmän information som du bör veta om när det kommer till mopedbilar!

Klass

En mopedbil, som exempelvis denna Ella A45 Klass 1 elmopedbil, klassas i de allra flesta fall som moped klass 1. De regler som gäller för moped klass 1 gäller alltså även för denna typ av mopedbil. I somliga fall kan en mopedbil dock klassas som moped klass 2, som exempelvis denna Ella A25 Klass 2 elmopedbil. För denna gäller då alltså andra regler. Dessa kan du läsa om hos Transportstyrelsen.

Åldersgräns

Du måste vara över 15 år för att få köra mopedbil

Körkort

Du måste ha ett AM-körkort, eller körkort med annan behörighet (så som B eller BE) för att få köra en mopedbil. Har du ett traktorkort eller ett förarbevis för moped klass 1 som är utfärdat före 1 oktober 2009 gäller det som ett giltigt förarbevis.

Passagerare

Om det finns en avsedd och registrerad plats bredvid föraren är det tillåtet att ha med en passagerare i mopedbilen.

Registrering och försäkring

För att du ska få köra en mopedbil krävs det att bilen är registrerad, att den är trafikförsäkrad, samt att den har en registreringsskylt monterad baktill. Det ska även finnas en LGF-skylt placerad baktill på bilen.

Trafikregler och hastighet

En mopedbil får inte framföras på cykelbana, och inte heller köras på motorväg eller motortrafikled. Högsta tillåtna hastighet är 45km/h.

Drivmedel

De allra flesta mopedbilar drivs av diesel. Det finns såklart undantag, men detta gäller generellt. Vilket drivmedel fordonet drivs av kommer i sin tur att påverka det pris du måste betala för att kunna köra fordonet.

Bör jag köpa en mopedbil?

Om en mopedbil är passande att köpa för dig eller inte beror på flera olika saker. Har du tillräckligt med pengar för att köpa en mopedbil, samt för att ta körkortet? Är du tillräckligt gammal? Tycker du att fördelarna väger över nackdelarna?

Om du kan svara ja på samtliga frågor ovan finns det mycket som talar för att en mopedbil, exemplevis denna kan vara passande för dig, eller ditt barn. Det speciellt om du vill att ditt barn ska kunna ta sig till kompisar, skolan, träningen, affären och så vidare utan att du behöver skjutsa, men samtidigt som kan känna dig trygg med att barnet skyddas mot väder och vind och att hen kommer fram någorlunda säkert.

Det kan även vara bra att ”värma upp” med en mopedbil om du själv eller ditt barn planerat att ta vanligt B-körkort i framtiden. Genom att köra en mopedbil får man chans att öva på att köra bil i trafiken, fast på ett lugnare och enklare sätt. Kan du inte, eller av någon anledning inte vill ta vanligt B-körkort kan AM-kort och mopedbil vara en bra lösning.

köpa mopedbil

Vilken mopedbil ska jag köpa?

Idag finns det en mängd olika mopedbilar att välja mellan på marknaden. Det innebär alltså att du har väldigt goda möjligheter att hitta en modell som passar dina behov, önskemål och förutsättningar. Några av de mest populära modellerna på marknaden 2022 är Ligier js50, Ligier js50 Sport, Aixam City, Microcar Dué Premium Le, samt Casalini M20 Active Sport.

Vi skulle dock även vilja slå ett slag för dessa elmopedbilar från MotorSweden, Ella A45 Klass 1 och Ella A25 Klass 2. Om du tycker att det känns lite för dyrt att köpa en helt ny mopedbil finns det många fördelar i att köpa en begagnad sådan. Precis som att utbudet av nya mopedbilar är väldigt brett idag är även utbudet av begagnade mopedbilar väldigt bra. För en del kan detta till och med vara det bättre alternativet.

Försäkra din mopedbil med Gjensidige

Till mopedbil är det också viktigt att ha en tillförlitlig försäkring. Vi anser att Gjensidige försäkringar har det bästa alternativet för sina kunder. Denna försäkringsleverantör erbjuder en komplett försäkringspaket för mopedbilister i Sverige. De har också ett bra pris på deras försäkringar. Gjensidige är en av Sveriges största försäkringsleverantörer och har ett bra rykte. Dessutom erbjuder de flera olika försäkringar för mopedbilister, så du kan välja det som passar dig bäst. Gjensidige är också en av få försäkringsleverantörer som har ett bra pris på sina försäkringar. Detta gör att du slipper betala mycket pengar för din försäkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *