Hybridbilar nackdelar

Det finns även nackdelar med att äga en hybridbil, men de är nog inte vad du tycker. I motsats till den populära myten har hybridbilar lika mycket ström som vanliga bilar och har inga problem med bergkörning eller bogsering. Nackdelarna beror på vilken typ av hybridbränsle som din bil använder.

Här är några av nackdelarna med en hybridbil:

1. Mindre kraft: Hybridbilar är tvillingmotorer. Den bensinmotor som är den primära kraftkällan är mycket mindre jämfört med vad du får i enmotorad bil och elmotorn är låg effekt. Den kombinerade effekten av båda är ofta mindre än den för gasdrivna motorn. Det är därför lämpligt för stadskörning och inte för fart och acceleration.

2. Kan vara dyrt: Den största nackdelen med att ha en hybridbil är att den kan bränna hål i plånboken. Hybridbilar är relativt mycket dyrare än en vanlig bensinbil och kan kosta 50 000 till 100 000 mer än en standardversion. Det extra beloppet kan dock kompenseras med lägre löpande kostnader och skattebefrielser.

3. Dålig hantering : En hybridbil rymmer en bensindriven motor, en lättare elektrisk motor och ett paket kraftfulla batterier. Detta lägger till vikt och äter upp extra utrymmen i bilen. Extra vikt resulterar i bränsleeffektivitet och tillverkare behöver minska vikten på andra sätt, vilket har resulterat i viss försämring av motorn och batteriet, samt sämre stöd av karossen.

4. Högre underhållskostnader: Närvaron av dubbelmotor, kontinuerlig teknikförbättring och högre underhållskostnader kan göra det svårt för mekaniker att reparera bilen. Det är också svårare att hitta en mekaniker med expertis om hybridbilar.

5. Närvaro av högspänning i batterier: Vid en olycka kan högspänningen i batterierna vara dödlig för dig. Det finns en stor chans att du blir elchockad i sådana fall, vilket också kan göra det svårare för räddningsmän att få ut andra passagerare och förare ur bilen.

6. Högre bränsleförbrukning: Kontrollera bränsleförbrukningen noggrant innan du köper en hybridbil, speciellt en SUV, eftersom vissa av bilarna exempelvis Volvo XC90-hybriden kan dricka 1,08 liter per mil och kan bara köra upp till 3-5 mil på batteriet.

Läs mer här om skillnaden på plug-in hybrid och laddhybrid!