Takboxar testas – En stor resväska du fäster på biltaket

takboxar test

För en del människor är det inte nog med en resväska. Här behöver de mera. Detta medan andra anser att allt ska vara bekvämt. Sist har vi alla de som måste ha massor med sig i bilen varje dag för att utföra sitt arbete. Ja, alla dessa kan dra nytta av takboxar. Här handlar det om ett extra utrymme som ger plats för allt det som ska med på bilsemestern eller till utställningen. Att investera i en takbox till bilen ger massor med möjligheter som du inte tidigare hade. Detta är också ett mycket säkert sätt att få det lilla extra utrymme för allt som ska med på resan, istället för att behöva en släpvagn. Många gånger kan det vara det lilla som gör det.

När det lilla extra är det som behövs och gör allt komplett, kommer takboxar att vara ett mycket bra val för att kunna ta med allt från extra packning till arbetsredskap i bilen. I denna artikel får du information om takboxar samt några bra exempel på de bästa takboxar du kan investera i. Häng med och läs vidare, så du gör de rätta valen i djungeln av takboxar till bilen.

Passar alla takboxar till alla bilar?

När du väljer rätt bland alla de olika takboxar som finns, är det egentligen inte så viktigt att änka på passform. I det fallet är det infästningen och själva ställningen som håller boxen på plats som är viktig. Dessa finns nästan alltid i alla olika typer och på så sätt finns det till 99 % av fallen ett sätt att fästa och installera en takbox på alla typer av bilar.

Naturligtvis kan det vara mening med att se till passform gällande storlek och utseende, så att ditt val av bland takboxar blir så optimalt som möjligt. Här är det viktiga att du får en takbox som rymmer allt du behöver ha med dig, samt att den också får din bil att se bra ut.

Olika typer av takboxar

Faktum är att det kan vara mycket spännande, roligt och intressant att välja bland takboxar. Här finns det massor med olika typer, storlekar och utseenden. Det finns fortfarande de som har en klassisk design, där allt fokus har lagts på funktion och kvalitet. Sedan finns det alla de som har modern och futuristisk design. Valet av de senare brukar vara mest populärt, då de flesta av dagens bilmodeller också har modern och strömlinje formad design.

Det finns också en rad olika material som kan användas vid tillverkningen av takboxar. Här kommer de två vanligaste materialen och det du ska satsa på vara UV-beständig ABS-plast eller glasfiber. Båda dessa material är mycket slitstarka och kan klara höga belastningar. Andra skillnader du kan finna i valet av takboxar är inredning i form av LED-belysning samt även centrallås.

Topp 3 takboxar 2020

Givetvis kommer valet av takboxar att vara individuellt. Det kommer också finnas massor med olika takboxar på marknaden, vilket gör att alla kan finna sina favoriter. Hur som helst är det i alla fall så att du tjänar mest på att välja en lite dyrare takbox. På så sätt säkerställer du att kvaliteten är hög samt att din takbox verkligen fungerar till det du ska använda den till. Med detta val får du också en säker takbox med bra infästning och material som klarar av stötar, väder och vind. Nedan följer våra tre säkra och professionella val av takboxar för bilen 2020.

Takbox Excellence XT sv/titan från Thule

thule takbox Excellence XT

Denna modell brukar kallas för världens mest exklusiva takbox. Ja, i alla fall om tillverkaren Thule själv för sista ordet. Hur som helst är det mycket som talar för att detta verkligen är sant. Här bär denna också namnet Thule Excellence XT.

Denna box har en strömlinjeform som skapar exemplariska aerodynamiska förutsättningar vid körning. De flesta talar om att de inte ens känner att de har en takbox på bilen. Takboxen har en volym på hela 470 liter och väger bara 28 kg. Du kan belasta denna med maximala 75 kilo, vilket gör att du får mycket takbox för pengarna och en extremt hög kvalitet.

Takbox Vector M Blanksvart

Thule takbox Vector

Detta är ytterligare en av alla de populära takboxar som skapats av Thule.

Denna modell Thule Vector M Blanksvart är deras flaggskepp. En bättre takbox är svårt att finna. Denna box är tillverkad i glasfiberarmerad plast och rymmer 360 liter.

Takbox Motion XT Alpine Blanks

takbox thule motion xt alpine en billig takbox

Billig takbox!

För alla de som inte vill betala på skjortan och byxorna för att få en bra takbox till bilen, finns Takbox Motion XT Alpine Blanks.

Denna takbox tillverkad i UV-beständig ABS-plast kan köpas för under 8 000 kronor. När volymen är 450 liter och du kan lasta den med upp till 75 kg, betyder det att du får mycket takbox för pengarna. Valet för alla som har behovet av en takbox vid sina semesterresor.

Thule köpguide

Detta blev en Thule köpguide. Vi valde Thule på grund för de håller mycket hög kvalitet, har den rätta passformen för din bil och är väldigt smidig att montera. 

Tysta sommardäck 2020

Hjul som bidrar till komforten när man kör sin bil blir mer och mer efterfrågade. Många köper dyrare däck i tron om att det då blir tystare vilket inte alltid stämmer. Det är flera variabler som kan spela in.

däckskifte

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

Idag blir det allt vanligare med däck som har en bullerdämpande teknik. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som att den bullerdämpande tekniken består av en limmad skumgummimatta av polyuretan inuti däcket.

Även om man köpt tysta däck bullrar dessa mer vid högre hastigheter. Det spelar också roll huruvida man kör på fin eller grov asfalt, mjukare underlag ger lägre ljud. Vilken gummiblandning som däcket består av påverkar även det ljudet. Man bör även ha i åtanke att däck med ett lägre däcktryck kan bullra mer en ett däck som har ett högre däcktryck.

Tack vare EU:s direktiv för däckmärkning mäts alla däck numera efter samma standard. Det innebär att man även skriver ut decibelljudet på alla sommardäck och dubbfria vinterdäck.

Vad kan man göra för att minska ljudet?

Se till att du kör med däck som är rekommenderade av biltillverkare. De ska inte bryta mot några EU-bestämmelser. Försök även så långt det går att inte åka så mycket på grova vägar.

Om du vill kan du även byta till en lägre fartklass på däcket. Innan du gör det bör du kolla med din däckleverantör att det är görbart så att du inte bryter mot några regler. Undvik även gärna att köpa “punkteringsfria däck”. Dessa har oftast en hård stomme som innebär att de låter mer.

däckskifte sommardäck tysta

Vad kostar det med tysta sommardäck?

Materialen som används för att dämpa ljuden brukar för det mesta vara dyra historier. Vissa däckmodeller som har ljuddämpande material kan ha ett prispåslag på tio till femton procent. Därför är det viktigt att jämföra de olika tillverkarnas modeller innan du slår till.

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

På grund av COVID-19 / coronaviruset så skjuter Transportstyrelsen fram datum för krav på sommardäck och däckbyte till den 30 april 2020. Så du behöver ej stressa med däckskifte i år. 
Sommardäck datum

Sommardäck datum

Beroende på var du har valt att bosätta dig i Sverige kan tiden för att byta till sommardäck naturligtvis variera något. Du bör inte byta några däck förrän du är någorlunda säker på att väglaget kommer att fungera för sommardäck. Oftast brukar man säga att detta får ske tidigast den 1 april. Detta eftersom lagen om vinterdäck som styr detta gäller vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars.

Det är även tillåtet att använda dubbdäck om man vill under perioden 1 oktober–15 april. Dessa går bra att använda även under annan tid givet att det är eller befaras bli vinterväglag.

Glöm heller inte att kolla mönsterdjupet på dina sommardäck. För sommardäck rekommenderas att man har minst 3 millimeter, detta för att uppnå bästa väggrepp vid till exempel vått underlag. Den lagliga gränsen däckdjup går vid 1,6 millimeter.

Hur kan ljudet skilja i olika bilar? 

Vilken sorts bil du kör påverkar det buller du upplever. En sedan är tystare än en SUV. En SUV ger mer vindbrus.

En elbil genererar endast lite eller inget motorbrus, så däckens harmonik kan tyckas verka högre. En cab med taket stängt låter dubbelt så högt som en bil med fast tak. En cab låter självklart ännu mer när taket är öppet. En 4-cylinder når högre decibel vid lägre hastigheter eller vid acceleration än normal hastighet.

sommardäck bäst i test

Tillbehör för att ta bilen till nästa nivå

Med den tid du spenderar körning, varför inte göra din bilfärd så bekväm och säker som möjligt?

Nu mer än någonsin finns det alla slags prylar som kan förbättra din körupplevelse och effektivisera din dag i bilen. I detta inlägget kommer vi gå igenom en massa gadgets som är perfekta att ha i bilen.  I videklippet ovan kan du se tips på många fler bil accessoarer.

Trådlös billaddare

Med magnet och trådlös laddning kan du slippa sladdar och ändå få din mobil laddad.

USB laddare med nödfunktioner

På Biltema hittade jag en smart liten 12V USB laddare som inkluderade nödfunktioner. En USB-laddare med cigarettändarplugg för anslutning till bilens 12 V-uttag. Laddaren har två USB-uttag, 5 V/2,4 A + 5 V/1 A, och laddar två enheter samtidigt. Laddaren är utrustad med nödfunktioner som en spets i rostfritt stål som kan används för att krossa en ruta och en bältesskärare.

Global Car Swivel Tray

Kämpar du när du försöker äta i din bil? Med denna geniala bricka monterad i din kopphållare har du lätt tillgång till mat, dryck och allt annat du behöver i närheten.

Dash Cam

Medan en framåtriktad dashkamera kanske inte hjälper dig att undvika en olycka är det bra att fånga bilder för att bevisa vem som är ansvarig när en olycka inträffar. En dash cam från exempelvis Z-Edge tar 30 bilder per sekund och slår automatiskt på och av när du startar och stänger av ditt fordon. Det finns många andra Dash cams som låter dig få en överblick runt hela ditt fordon.

Bluetooth bilmonteringssats

Du behöver inte en ny bil för att kunna ansluta din smartphone till ditt fordon via Bluetooth. En smarta Bluetooth-bilmonteringssats hjälper dig enkelt koppla in i bilens extra ingångsuttag för handsfree-uppringning och växlar sömlöst mellan inkommande samtal och musik.

Drop stop för bilsitsar

Hur många gånger har du tappat din telefon, nycklar eller till och med pommes frites mellan din plats och bilens mittkonsol? Drop Stop blockerar det irriterande springan och håller bilen ren och dina ögon fokuserade på vägen medan du kör.

Starthjälp

Med ett startpaket för starthjälp behöver du inte vara beroende av någon annan för att ge bilen den starthjälp som behövs när den behöver det. Det finns massor av startpaketet med en batterikälla som gör det möjligt att starta bilen genom att fästa klämmorna på satsen på bilens batteri.

Ryggstödsväska

Håll din bil snygg och organiserad med bilryggstödsarrangör som har medföljande fickor för saker du behöver behålla och en vattentät skräpburk med lock för att hålla lukt borta. Dessa finns i många varianter. Packa ner vad du behöver under bilresan och fäst enkelt väskan på framsätets rygg med kardborreband. Framsidan har 2 nätfack och 1 fack med lock och kan vid behov fällas ut till bord för att ställa lätta saker på. Vinkeln på bordet justeras med snöre.

Nackstödshängare

Nackstödshängare är praktiska och utnyttjar oanvänt utrymme i bilen för kläder och saker som annars kan fara omkring under färden. Dessa är mycket billiga och oerhört praktiska.

Nyckelbricka

En nyckelbricka kan alltid vara bra att ha till bilen och andra nycklar.

Baksätesskydd

Om du har hund så vet du att hundens tassar lätt kan skita ner i baksätet. Med hjälp av baksätesskydd får du skydd mot smuts, hår och väta. Med baksätesskydd är det inget problem att ta med hunden i bilen och hålla bilen fräsch.