Varför du ska byta till sommardäck

1. Säker körning!
2. Sommardäck är hårdare än vinterdäck och har ett bättre väggrepp på sommaren
3. Vinterdäck har längre bromssträcka på varma sommarvägar (fler olyckor)
4. Vid temperaturer över 7 °C slits vinterdäck hårdare än sommardäck
5. Mindre friktion ger ökad körkomfort vilket medför lägre bränslekostnader

Den hårdare gummiblandningen på sommardäck är anpassad till varmare temperaturer. Mönstret är konstruerat för att motverka halka både på torrt och vått underlag. Vinterdäck har däremot ett mjukare gummi som fungerar bäst vid minusgrader. Vinterdäck greppar sämre på varmt underlag. Därför blir bromssträckan längre om olyckan skulle vara framme.

När ska du byta däck?

Mellan 1 december och 31 mars måste du enligt lag köra på vinterdäck. Vid tort väder rekommenderas att byta till sommardäck efter 31 mars. Framtill 30 november bör du alltså använda sommardäck för säker körning.

Lite däckskola

Runda och svarta – är det allt?

Vid första anblicken tycks alla däck se likadana ut. Men med ny teknik och material har däckindustrin utvecklats otroligt snabbt under de senaste 60 åren. Med en komplex tillverkning innehåller dagens däck upp till 200 olika råmaterial. I konkurrensen om de bästa däcken strävar tillverkarna att få fram bästa möjliga komfort, styr- och körkänsla samt däck med så liten friktion som möjligt. Idag spelar kalité och utseende en allt viktigare roll för köparen.

1946 introducerades radialdäcken av Michelin. Radialdäcket har fortsatt att dominera på marknaden. Det finns sommardäck, vinterdäck och allvädersdäck. Allvädersdäck eller allrounddäck funkar dock bäst nere på kontinenten, där väderleken oftast inte växlar lika extremt som hos oss i norden. Att växla mellan sommar- och vinterdäck lönar sig om du vill att bilen ska rulla vidare i gott skick i många mil.

Detta bör du tänka på vid val av nya sommardäck

Allra viktigast är valet av rätt däck till din bilmodell. Däcken kan göra skillnaden mellan en bra eller en dålig  körupplevelse.  Det finns en hel del att tänka på när du ska välja rätt däck till bilen.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer och EU standard för din bil. En del bilförare väljer att skaffa större däck till bilen, för att de ser snyggare ut. Viktigt är då att kontrollera att körsäkerheten inte påverkas negativt. Är du osäker, så kontakta din bilhandlare eller en däckspecialist.

Däck för sommarbruk har ofta förstärkta däcksidor som gör däcken särskilt hårda, stabila och slitstarka.

Däckets märkningar

Alla däck har en lång rad av märkningar. Dessa visar bl.a. däckets typklass, belastning, datummärkning och för vilken typ av fordon däcken är lämpade m.m.
Även beteckning för maxhastighet och däckets dimension visas med en egen kod. Var säker på att du väljer däck som passar din fordonstyp. Hos en auktoriserad handlare kan du få ytterligare tipps och råd.

Olika mönster

Det finns många olika sorters mönster på däck. Vanligast är dock riktade mönster eller Asymmetriska mönster. Mönstren har betydelser t.ex. för däckens vattenavvisande egenskaper. Detta är fallet med s.k. asymmetriska mönster som tillsammans med  däckets breda klack gör att de får bättre grepp i starka kurvor samt att bilens accelerations- och bromsförmåga ökar. Nya sommardäck har i regel 7-8 millimeters mönsterdjup. Rekommenderat djup för gamla däck är 3mm. Minimumkravet på mönsterdjup ligger enligt lag på 1,6 mm. vid däckets mest slitna ställe.

Inkörning

Alla nya däck behöver köras in. Det innebär att däcket måste “sätta sig“ på fälgen för att däcken ska hålla riktigt länge. Under inkörningsperioden, som är ca 150 mil, ska du tänka på att köra lugnt och att inte bromsa eller rivstarta i onödan.

Så påverkas däckens livslängd – Håll koll på lufttrycket

Det är viktigt att veta att det inte bara bra däcken som ger bilen säkerhet och hög körkomfort. Minst lika viktigt är att däcken har rätt lufttryck, som mäts i bar.
Vid korrekt lufttryck har bilen en god broms- och undanmanöverförmåga.

Visste du att

  • 20 procent för lågt lufttryck kan öka slitaget på däcken med hela 30%
  • 30 procent för lågt lufttryck kan innebära att däckens livslängd halveras!?

Nya däck har dessutom en mycket god förmåga att tränga undan vatten, har lägre bränsleförbrukning och är miljövänligare än slita däck.

Med nya sommardäck kör du säkrare och undviker olyckor.

Passa på att kontrollera lufttrycket när du byter till sommardäck. Nya, oanvända däck släpper ut mer luft än däck som jobbar. Informationen om rätt lufttryck finner du i manualen och ibland även på tanklocket. Olika däcktillverkare har olika rekommendationer om hur högt lufttrycket i däcken bör vara. Kontrollera lufttrycket regelbundet.

Däckens testegenskaper

I olika nationella och internationella tester undersöks däckens egenskaper under olika vägförhållanden och temperaturer. De vanligaste testresultaten baseras på:

Bromsförmåga Torr Väg  Stoppsträckan för olika däck jämförs på torr väg vid olika hastigheter.

Bromsförmåga Våt Väg – Tillverkarnas störta utmaning är att ta fram däck som både uppfyller kravet på kvalitet och prestanda och som har god bromsförmåga, låg bullernivå och bra körkänsla. Här syns det stora skillnader mellan de billigare märkena och de stora kända tillverkarna. Nedan presenterar vi en lista med mycket bra sommardäck för bilen 2021.

Bullernivå – Bullernivån mäts i decibel (dB). Eftersom sommardäck är hårdare än vinterdäck, märker man ofta skillnad när man just bytt däck. Det är dock viktigt att de är så tysta som möjligt och att körkomforten ligger på hög nivå. Högljudda däck kan vara störande både för den som kör och för passagerarna.

 

Sommarens bästa däck

Här presenterar vi sex modeller av marknades bästa sommardäck 2021:

Dunlop
Nokian Tyres
Continental
GoodYear
Michelin
Bridgestone
Hankook

Dunlop Sport BluResponse (205/55 R16 91W)

Dunlop – Däckproducent från Japan. Högkvalitetsprodukt i det högre prissegmentet.
Bränslesparande design med 30% lägre rullmotstånd.

Däckstorlek: 205/55 R16 91W (finns i flera storlekar)

Däcktyp: Sommardäck

Hastighet: Godkänd upp till 270 km/h

dunloop bluresponse

Med ett fantastiskt grepp på vägen

  • Spara upp till 1000kr årligen tack vare Sport BluResponse aerodynamiska däckform
  • Hela 3 meter kortare bromssträcka än flera konkurrerande produkter
  • Med Short Braking blocks minskar bromssträckan på våta och torra vägar
  • Tystare och bekvämare resa med slutna skulderblock

Nokian Wetproof 205/55 R16 91V

Nokian – Däckproducent från Finland. Högkvalitetsprodukt i mellanprissegmentet. Speciellt bra däck för sommarregn.

Däckstorlek: 205/55 R16 91V (finns i flera storlekar)

Däcktyp: Sommardäck

Hastighet: Godkänd upp till 240 km/h

Undvik vattenplaning med Nokian Wetproof

  • Tack vare ett speciellt „golfbollmönster“ mycket bra grepp på blöta sommarvägar
  • Reducerad luftström gör däcken tystgående
  • Förbättrad bränsleförbrukning och ett bra miljöval
dunloop bluresponse

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *